Spoločnosť STOP TOUR, s.r.o. rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Bližšie informácie o súboroch cookies nájdete v sekcii webstránky Cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať. V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Bulharsko

Bulharsko je jedným zo štátov Európskej Únie od roku 2007. Susedí na západe so Srbskom a Macedónskom, severe s Rumunskom, na juhu s Gréckom, juhovýchode Tureckom a ďalšiu časť východnej hranice tvorí Čierne more.

Základné údaje 

Základné údaje:

Oficiálny názov: Bulharská republika (miestny názov: Република България)

Rozloha: 111 001 km2

Hlavné mesto: Sofia
Počet obyvateľov: 7 245 677 (údaj z roku 2013)  
Jazyk: bulharčina 
Mena:  Lev (100 stotiniek) – BGN (pevný kurz: 1 EUR/1,95583 BGN (od roku 1997)
Časové pásmo: SEČ+1 (tzn. o 1 hodinu viac ako na Slovensku)
Elektrické napätie: 220 V 
Telefónna predvoľba: 00359

Tiesňová linka: 112 (integrovaný záchranný systém)
Doba letu: cca 1 hodina 40 minút

Bulharsko je krajinou s výbornými podmienkami pre letnú aj zimnú turistiku. Vyhľadávané sú najmä čiernomorské pobrežie, kultúrna turistika (kláštory, folklórne festivaly a tradičné sviatky) a v posledných rokoch sa dynamicky rozvíjajú strediská zimných športov (najznámejšie Bansko, Borovec, Pamporovo). V Bulharsku nájdete aj krásne historické mestá (Veliko Tarnovo, Plovdiv ) mnoho jaskýň a veľkým množstvom kláštorov (Bačkovski monastir).

Oficiálnym jazykom je bulharčina a abecedou cyrilika. V turisticky frekventovaných miestach sú miestne názvy väčšinou uvádzané aj v prepise do latinky. Najmä v turistických centrách je však možné dohovoriť sa aj po anglicky a rusky, resp. inými cudzími jazykmi.

Cestovanie do Bulharska za letným odpočinkom k Čiernemu moru z Československa je tradíciou už od roku 1948. Čierne more bolo kedysi sladkovodné jazero. So vznikom prielivu Bospor, čím sa oddelila Ázia od Európy, sa jazero spojilo so Stredozemným morom a stalo sa tak  morom. Názov pochádza ešte od ľudí, ktorí kedysi žili na jeho pobreží a nazývali ho "achšaena", čo znamená čierny. Grécki moreplavci ho nazývali "axeinos" - nehostinný kvôli jeho búrlivosti. Až keď sa tu usadili a spoznali ho, nazvali ho "euxeinos pohostinný.                                                                                     

Čierne more obmýva hranice štátov Bulharska, Turecka, Rumunska, Ruska, Gruzínska a Ukrajiny. Dĺžka pobrežia v Bulharsku má 378 kilometrov. Obľúbené sa stalo hlavne kvôli svojej príjemnej letnej teplote a miernej slanosti (iba okolo 18 promile, čo je 18 g soli na 1 liter vody), čo majú za následok mnohé rieky, ktoré sa doňho vlievajú, medzi inými aj Dunaj. Čierne more sa môže pochváliť aj svojou nádhernou modrou farbou a priezračnosťou.

Pláže sú pieskové so zlatožltým pieskom. Sú vhodné aj pre rodiny s deťmi, pretože má väčšinou mierny vstup do mora. Vyznávači potápania však určite nájdu aj nádherné skalnaté útesy určené pre skúmanie podmorského sveta.
Priemerné letné denné teploty pri Čiernom mori sú 25 až 30 ºC a morská voda má spravidla teplotu 24 až 26 ºC.

Bulharsko je známe aj vďaka svojej zdravej gastronómii. Na žiadnom stole nesmie chýbať známy šopský šalát (paradajky, uhorky, paprika, cibuľa a balkánsky slaný syr). Typické sú aj iné zeleninové šaláty a jedlá na grile, ktorým sa po bulharsky hovorí skara a ktoré sú v turistických destináciách prevažne z kuracieho a bravčového mäsa, nazývané pržola. Ku klasickým bulharským jedlám patrí  bob čorba – hustá fazuľová polievka,  rôzne druhy mletého mäsa upraveného na grile ako napríklad kebabče  (podobný druh ako u nás známe čevabčiči), kjufte (podobné našej fašírke), ktoré sa podávajú aj s paradajkovou alebo bešamelovou omáčkou.

Medzi ďalšie typické bulharské jedlá patrí musaka – zapečené mleté mäso so zemiakmi a podávané s kyslím mliekom, kavarma – kuracie alebo bravčové mäso vo vlastnej šťave, zapečené so zeleninou v typickej bulharskej keramike a podávané s bielym chlebom alebo sač – kúsky kuracieho alebo bravčového mäsa, dochutené koreninami a opečené so zeleninou (baklažán, cibuľa, cuketa, mrkva, paprika, petržlen a zemiaky) na plochej nádobe z nepálenej hliny. Bulharmi je veľmi obľúbená, pre nás dosť nezvyčajná, studená polievka – tarator, polievka z kyslého mlieka a s postrúhanými uhorkami, dochutená kôprom a čiernym korením Typické korenie pre bulharskú kuchyňu je čubrica s výraznou arómou .

V bulharskej kuchyni sa používajú dva hlavné druhy syra, sirene – slaný syr, podobný syru feta a kaškaval – žltý syr podobný nášmu eidamu, ktoré sa v jedlách vyskytujú naozaj veľmi často.

V Bulharsku sú veľmi obľúbené malé pekárne, kde sa predávajú sladké a slané koláče z kysnutého cesta. Veľmi známa je banica – slaný koláč z lístkového cesta plnený slaným syrom, ktorá sa pečie takmer pri každej príležitosti. V posledných rokoch aj v Bulharsku stúpa trend fast foodov, obľúbené sú hlavne veľké palacinky (sladké aj slané), pečené na veľkých liatinových platniach, kebaby a pizze, ktoré aj v Primorsku nájdete na každom kroku. Okrem toho odporúčame vyskúšať aj v oleji pražené malé rybičky (celé aj s hlavou, obalené v zmesi múky a soli), ktorým sa hovorí caca.

Za jedlami pritom nezaostáva ani bohatá ponuka alkoholických aj nealkoholických nápojov. Známe sú kvalitné bulharské vína pestované v 5 vinárskych oblastiach – Dunajskej nížine, oblasti Čierneho mora, v Údolí ruží, v Trakijskej nížine a v Údolí rieky Struma (odrody Mavrud, Rizling rýnsky, Chardonnay, Melnik, Cabernet Sauvignon, Muškát Ottonel, Merlot, Pamid, Traminer. Známe sú miestne koňaky Preslav, Pliska,  Pomorie alebo Slnčev Briag. Z tvrdého alkoholu sú populárne rakija – destilát z ovocia (najčastejšie hrozna, sliviek alebo fíg) a mastika – silný likér z anízu, s obsahom minimálne 47% alkoholu (podobný gréckemu Ouzu), ktorý sa pije samostatne podchladený alebo v kombinácii  s mentou, čo je pepermintový likér. Z miestnych pív sú populárne značky – Zagorka, Burgasko, Šumensko, Kamenica. K obľúbeným nápojom patria aj rôzne miešané alkoholické alebo nealkoholické nápoje alebo priamo pred zákazníkmi pripravené džúsy a šťavy z čerstvého ovocia.

Pri gastronómii určite stojí za zmienku napísať, že Bulhari si konzumáciu jedla naozaj vychutnávajú, a preto taký typický bulharský obed alebo večera môže trvať aj niekoľko hodín.

Široké pieskové pláže, pozvoľný vstup do mora, mierna slanosť vody, vysoký počet slnečných dní v roku, príjemná teplota mora, prijateľné ceny, výborná kuchyňa, milí, priateľskí a pohostinní ľudia sú hlavnými predpokladmi Vašej spokojnej letnej dovolenky.

Vitajte v Bulharsku!